Tato malá, ale velmi malebná vesnička, nebo možná městečko se nachází asi 40 km od Lyonu. Nejlepší je se sem dostat autem, protože přímé spojení sem není. Ve vesničce je krásná bazilika, poté ještě jeden kostel, několik kaplí, dům, kterém žil curé a muzeum voskových figurín, které popisují život tohoto svatého.

Bazilika je na první pohled dobře viditelná a není ji těžké najít a ostatní věci se nacházejí v těsné blízkosti od ní. Nejdál asi 600 m za vesnicí je pomník setkání faráře s malým pastevcem.

K roku milosrdenství byla připravena brožůrka s 9 zastaveními, které můžou poutníkům pomoci lépe vstoupit do milosrdenství a vůbec toto krásné místo prožít. U každého zastavení je text z bible, krátká meditace a modlitba. Je doporučeno se s daným textem modlit a nechat se opravdu osobně oslovit. Jediná nevýhoda je, že jsem ji viděla jen ve francouzštině, ale je dost možné, že na přijmu bude i v jiných jazycích, protože text o curém je přelož do češtiny, i když ne úplně dokonale, ale dá se tomu rozumět :-D

Tedy při příjezdu a příchodu z hlavního parkoviště se vám naskytne krásný výhled na baziliku.

 

Hned nalevo od příjmu je malá kaple, kde můžeme položit svíčku a napsat i své modlitební úmysly.

 

No a potom se už můžete vydat na cestu milosrdenství. První zastavení je na místě setkání faráře z Arsu z malým pastýřek. Text na modlitbu je z Lukáše 9, 1-10. Cílem je zažít setkání.

 

Druhé zastavení je v malé kapli. Zde je pořád vystavená adorace a text na modlitbu je z Lukáše 24, 13 – 35. A při tomto zastavení máme okusit přítomnost Ježíše v Božím slově a v eucharistii. Malá myšlenka z meditace papeže Františka – je zde pořád Boží slovo, proto, aby nás vedlo, je zde pořád lámání chleba, které nám pomáhá jít pořád dopředu.

 

Třetí zastavení je v domě, ve kterém žil. Zde je nabízená meditace s textem Luc 10, 30 – 37 a k zamyšlení různé momenty z jeho života – jako například milosrdenství dát jíst a pít, dát oblečení těm, kteří jsou nahý, být přítomný u nemocných, přijímat hříšníky...

 

 

Čtvrté zastavení je v kapli, kde je vystaveno jeho srdce. Zde je nabízen text z Lk 15, 11 – 35. Tedy krokem je zakusit radost z odpuštění. Je zde možnost napsat jména i kněží, protože on je patronem všech kněží.

 

Pátým zastavením je brána milosrdenství. Text na modlitbu je z Lk 23, 33 – 43. V kapli se můžete modlit za úmysly každého měsíce a také za našeho papeže a samozřejmě za vaše úmysly. je zde možnost je napsat na papír a dát do připraveného košíku.

 

 

Šesté zastavení je přímo v bazilice – u židle pro katechismus. Cílem je uvědomit si a dostat posilu oznamovat evangelium skrze slovo a skutky. Text na modlitbu je Lk 9, 1 – 6.

 

Sedmé zastavení je také v bazilice, jsme zvané se modlit před hlavním oltářem nebo před vitráží svatého srdce. Cílem je uvědomit a mít důvěru v milosrdného Boha. Modlitba je s textem z Lk 9, 18 – 20. Jsme vyzváni i k obnovené našeho křestního závazku.

 

Osmou etapou je zastavení u sochy Paní Marie všemocné. K modlitbě je nabízen text Lk 1, 46 – 55.

 

Poslední etapou je navštívit eucharistii, jako místo přítomnosti Boha a jeho lidu. Můžeme se modlit s textem Lk 9, 12 – 17.