Aix en Provance - katedrála Saint Sauver

Aix en Provance je malé univerzitní město, která se nachází asi 30 km od Marseille. I když je malé, tak to neznamená, že by nebylo velmi turisticky navštěvované. Kromě katedrály je zde i mnoho jiných museí a nedaleko je i hora Sainte Victoire, mnohokrát zvěčněná Paulem Cézannem.

Brána milosrdenství se nachází v katedrále Saint Sauver. U vstupu do katedrály si můžete vzít letáček k roku milosrdenství, kde jsou popsány jednotlivé kroky, které můžete v katedrále udělat od připomenutí si křtu (je zde krásné historická křtitelnice s krásnými obrazy, které znázorňují jednotlivé svátosti) k zpovědi, adoraci, modlit se u ostatků Jana Pavla II. atd.

více fotek z katedrály je v mé fotogalerie: http://kvaca.rajce.idnes.cz/katedrala/

 

Marseille – bazilika Notre dame de la garde

Bazilika se nachází na vrcholu jednoho z kopců blízko starého přístavu. Bazilika je vybudována na místě, kde dříve byla pevnost a v ní malý kostel, ale postupně se bazilika rozrůstala, tak jak pana Marie město ochraňovala, hlavně co se týče námořní ochrany.

Bránu milosrdenství je trošku mimo hlavní vchod na terasách, ale hlavně není otevřená moc často, jen v neděli 14 – 15 a ve středu 14.30 – 16. Tedy já osobně jsem branou nemohla projít, protože jsem tam byla v jiné časy, i když jsem tam byla dvakrát. Ale i když jsem opravdu neprošla branou, protože prostě ty časy nejsou moc přátelské, pro mně to byla pouť.

brána milosrdenství je za mnou a na další fotce je již samotná brána

od baziliky je obrovský rozhled a hlavně je vidět daleko na moře

k bazilice se dá jít křížovou cestou, která je skvěle udělaná